Διαχείριση τάξης

Πατώντας στην εικόνα, ανοίγει σε νέα καρτέλα ο σύνδεσμος της κάθε εφαρμογής
Ενδυναμώνουμε τη θετική συμπεριφορά των μαθητών μας μέσα από το classdojo . Αφού κάνουμε εγγραφή ως εκπαιδευτικός, ακολουθώντας τα βήματα δημιουργούμε την τάξη μας, ορίζουμε τις επιθυμητές και ανεπιθύμητες συμπεριφορές και δίνουμε "πόντους" θετικούς ή αρνητικούς καθημερινά στους μαθητές μας.
Οι ίδιοι, αλλά και οι γονείς, μπορούν να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο την απόδοση, την συμπεριφορά και γενικά την εξέλιξή τους, αφού παραλάβουν από τον εκπαιδευτικό τους κωδικούς που δίνονται για καθέναν από την εφαρμογή.
 


(στα ελληνικά)
     

Δημιουργία "παιχνιδιών" - ασκήσεων - κουίζ

   
Δημιουργούμε τα δικά μας εκπαιδευτικά παιχνίδια - κουίζ στην Γεωγραφία, Γλώσσα και σε ό,τι άλλο θέλουμε με το Purpose Games !
Αφού εγγραφούμε, πατώντας create μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε κουίζ με "τελίτσα", σχήματα ή πολλαπλών επιλογών. Αρχικά ανεβάζουμε την εικόνα που θέλουμε, την ορίζουμε ως φόντο - backround και στη συνέχεια βάζουμε τις κουκίδες - σχήματα και τις αντίστοιχες ερωτήσεις.
Το τελικό παιχνίδι-κουίζ έχει χρονομετρητή και ποσοστό επιτυχίας.
Είναι παράλληλα βάση δεδομένων κουίζ-παιχνιδιών και άλλων χρηστών, οπότε μπορούμε να βρούμε και έτοιμο κάτι που μας ενδιαφέρει.
 

(αγγλικό περιβάλλον όμως οι ασκήσεις μπορούν αν γίνουν στα ελληνικά)

παράδειγμα: 1 - 2

     

Αξιολογούμε τους μαθητές μας σε πραγματικό χρόνο ή ενισχύουμε τη συνεργασία ανάμεσα τους, τους εμπλέκουμε ενεργά στη δημιουργία ενός κουίζ και όλα αυτά με έντονα χρώματα και διασκεδαστική μουσική!
Μπορούμε είτε να επιλέξουμε ένα υπάρχον κουίζ (δικό μας ή άλλων εκπαιδευτικών) ή να δημιουργήσουμε ένα καινούργιο. Συνδεόμαστε ως εκπ/κοί στο https://create.kahoot.it/register δίνοντας mail και κωδικό.Το προβάλλουμε στην οθόνη του υπολογιστή μας, στον πίνακα της τάξης και επιλέγουμε Play. Θα εμφανιστεί ένας αριθμός PIN, που είναι το κλειδί εισόδου στο παιχνίδι για τους μαθητές μας, αφού μπούν στο Kahoot.it
Μετά από κάθε απάντηση, οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να δουν τη σωστή απάντηση (είτε απάντησαν σωστά είτε όχι), παίρνοντας έτσι ανατροφοδότηση για τις γνώσεις τους. Εμφανίζονται και οι νικητές κάθε κουίζ, οι μαθητές δλδ με τις περισσότερες σωστές απαντήσεις.

 

παράδειγμα: 1

Αφού εγγραφούμε ως εκπαιδευτικοί μπορούμε να δημιουργήσουμε στο Kubbu διαδραστικές ασκήσεις. Κάνουμε σταυρόλεξα, κουίζ πολλαπλών επιλογών, ταξινόμησης ή αντιστοίχισης ...
 


(αγγλικό περιβάλλον όμως οι ασκήσεις μπορούν αν γίνουν στα ελληνικά)

παράδειγμα: 1 - 2

Επανάληψη ...παίζοντας;;
Στο Quizlet λοιπόν μπορείτε να δημιουργήσετε Flashcards για ευχάριστες επαναλήψεις στο μάθημα. Η εφαρμογή με βάση τις πληροφορίες που δίνουμε στις κάρτες φτιάχνει πολύ διασκεδαστικά quiz που βοηθούν τους μαθητές να μάθουν παίζοντας.

Οδηγίες στο βίντεο

 

παράδειγμα: 1

     
Ιστοριογραμμή    
Η ιστοριογραμμή αποτελεί χρήσιμο εργαλείο στην  προσπάθεια αναπαράστασης του ιστορικού χρόνου διαφόρων ιστορικών γεγονότων ή γεγονότων όπως ζωής τόπου,ασχολίες κλπ. 
Μπορεί να δημιουργηθεί ατομικά ή ομαδικά,εμπλέκοντας δημιουργικά τους μαθητές στη χρήση της.
Στη σελίδα Timetoast μπορούμε να δημιουργήσουμε δωρεάν λογαριασμό. Αφού συνδεθούμε, επιλέγουμε "your dashboard", δίνουμε τίτλο, δημιουργούμε την ιστοριογραμμή μας με το "Create timeline" και προσθέτουμε γεγονότα με το "Add Event".
Μην ξεχάσετε να επιλέξετε "Public" , για να είναι διαθέσιμη σε όλους.
 

παράδειγμα:1

     

Δημιουργία σταυρολέξoυ

   
Σταυρόλεξο για τους μαθητές σας ή από τους μαθητές; Ποτέ ευκολότερο !
Αφού μπείτε στη σελίδα του crosswordLabs, απλώς γράφετε τη λέξη, αφήνετε κενό και γράφετε την περιγραφή της λέξης. Με enter συνεχίζετε στην επόμενη λέξη. Με το generate το σταυρόλεξο είναι έτοιμο ! Μην ξεχάσετε να το αποθηκεύσετε. Μπορεί να συμπληρωθεί είτε online είτε να αποθηκευτεί σε word για επιπλέον επεξεργασία και εκτύπωση. Καλή αρχή !!
 

παράδειγμα: 1 και σε Word/Pdf

     

Δημιουργία κόμικ ... για μαθητές ...και όχι μόνο

 

 

Θέλετε να κάνετε το δικό σας κόμικ;
Το toondoo είναι μια εφαρμογή δημιουργίας σκίτσων και κόμικς, σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, χωρίς εγκατάσταση κάποιου προγράμματος στον υπολογιστή σας. Μπορείτε να δημιουργήσετε τα σκίτσα σας στον ιστότοπο toondoo.com και να τα δημοσιεύσετε, να τα αποθηκεύσετε στον υπολογιστή σας ή να τα κρατήσετε στον λογαριασμό που θα φτιάξετε στο toondoo. Ξεκινήστε λοιπόν μπαίνοντας στο http://www.toondoo.com
Οδηγίες μπορείτε να βρείτε εδώ και εδώ
 

(αγγλικό περιβάλλον όμως τα κόμικ μπορούν να γίνουν στα ελληνικά)

παράδειγμα: 1 - 2
     

To Pixton είναι ένα online εργαλείο δημιουργίας comics και η βασική του έκδοση διατίθεται δωρεάν. Μπορείτε να δημιουργήσετε εξαιρετικά εύκολα και γρήγορα τις δικές σας ιστορίες, με τους δικούς σας πρωταγωνιστές με οδηγό τη φαντασία σας!
Υπάρχουν έτοιμα πρότυπα comics και δίνεται η ελευθερία για αλλαγές αν θέλετε να ασχοληθείτε περισσότερο.
Όλα τα comics μπορούν να εκτυπωθούν, να αποθηκευτούν στον υπολογιστή και να δημοσιευτούν σε κοινωνικά δίκτυα.

 

παράδειγμα: 1
     
Εννοιολογικοί χάρτες    

Θέλετε να δώσετε τη δυνατότητα οπτικοποίησης των σχέσεων μεταξύ των εννοιών στους μαθητές σας;
Με το   Coggle , online εργαλείο για τη δημιουργία και κοινή χρήση mindmaps, φτιάχνετε σημειώσεις, brainstorming, σχεδιάζετε και απεικονίζετε τις ιδέες σας.
Λειτουργεί σε απευθείας σύνδεση με το πρόγραμμα περιήγησής σας. Δεν χρειάζεται εγκατάσταση, κάνετε μόνο εγγραφή με το email σας ή το λογαριασμό gmail.

 

παράδειγμα:1

     

Δημιουργία βίντεο και κινούμενων παρουσιάσεων

   

Θέλετε να δημιουργήσετε βίντεο παρουσίασης και επεξήγησης, αφήγησης ιστοριών (storytelling) ή πληροφοριακά γραφήματα (infographics); Το Animaker είναι μια online εφαρμογή για τη δημιουργία βίντεο με κίνηση, γραφικά και ήχο, που στη δωρεάν έκδοση προσφέρεται με περιορισμό στη διάρκεια του βίντεο (2 min), ωστόσο προσφέρει τα απαραίτητα για τη δημιουργία εκπαιδευτικών βίντεο.

Οδηγίες για τη χρήση 1 - 2 και 3

 

παράδειγμα:1
     
Το Moovly προσφέρει δωρεάν πακέτο για εκπαιδευτικούς με email που ανήκει σε δημόσιο εκπαιδευτικό ίδρυμα: αν εγγραφείτε με το email του ΠΣΔ (μορφής username@sch.gr) σας αναβαθμίζει αυτόματα σε EDU FREE PLAN. Έτοιμοι να ξεκινήσετε για βίντεο animation, παρουσιάσεις βίντεο, infographics και γενικά βίντεο που περιλαμβάνει γραφικά και κίνηση; Οδηγός χρήσης 1 - 2 - 3 - 4
 

παράδειγμα:1 - 2 - 3
     
Με το PowToon μπορούν να δημιουργήσουν και οι μαθητές σας εντυπωσιακές βιντεοπαρουσιάσεις σχετικά εύκολα.
Αφού γίνει εγγραφή στη σελίδα, πάνω σ΄ένα καλοσχεδιασμένο έτοιμο πρότυπο μπορούμε να προσθέσουμε έξτρα διαφάνειες, έτοιμα σχέδια- εικόνες, ν΄αλλάξουμε τα κείμενα. Φυσικά, συνοδεύονται από μουσική είτε από τα έτοιμα μουσικά θέματα του PowToon είτε ανεβάζοντας οποιοδήποτε mp3 αρχείο από τον υπολογιστή. Μπορούμε και να ηχογραφήσουμε τον εαυτό μας να παρουσιάζει, με τη μουσική να συνυπάρχει. Όταν τελειώσουμε την βιντεοπαρουσίασή μπορούμε να τη μεταφορτώσουμε στο youtube ή να την ενσωματώσουμε σε οποιαδήποτε άλλη ιστοσελίδα. Οδηγίες εδώ
 

παράδειγμα:1 - 2 - 3
     

Δημιουργική γραφή ...

   
Σας αρέσει να γράφετε, να δημιουργείτε ή να διαβάζετε;
Τότε ελάτε στο fably, την πρώτη μεγάλη online πλατφόρμα δημιουργικής γραφής στην Ελλάδα!
Μπορείτε να γράψετε και να μοιραστείτε μικρές ιστορίες, να δημιουργήσετε μικρά φωτογραφικά άλμπουμ, όπου καθένα από αυτά θα διηγείται τη δική του ιστορία...ένα μικρό comic, μια ιστορία από τις διακοπές σας ή οτιδήποτε θέλετε να μας πείτε με ένα σύνολο από εικόνες !
 
     
Θέλεις να δημιουργήσεις την δική σου εικονογραφημένη ιστορία;
Εικονογράφοι απ' όλο τον κόσμο σου διαθέτουν τις εικόνες τους για να δημιουργήσεις το δικό σου βιβλίο, την δική σου περιπέτεια ...στο storybird !
Μπορείς να συνεργαστείς με άλλους "συγγραφείς" για να δημιουργήσετε μια ιστορία από κοινού, να την αποθηκεύσεις για προσωπική ανάγνωση, αν την διαμοιραστείς με άλλους το διαδίκτυο ή να την κατεβάσεςι σε pdf.
Αλλά αν είσαι εκπαιδευτικός: δημιούργησε την δική σου online τάξη, όρισε εργασίες και βράβευσε με εικονικά αυτοκόλλητα τις καλύτερες προσπάθειες ! Οδηγίες χρήσης εδώ
 


(αγγλικό περιβάλλον όμως η συγγραφή μπορεί να γίνει στα ελληνικά)

     

Επεξεργασία φωτογραφίας, κολάζ και...άλλα...

   

Ενθύμια , καρτ ποστάλ , προσωπικές φωτογραφίες, κολάζ ;
Το pizap είναι το free online εργαλείο σας !
Πειραματιστείτε λοιπόν ...

 

(αγγλικό περιβάλλον όμως πάνω στις εικόνες μπορείτε να προσθέσετε κείιμενο στα ελληνικά)
παράδειγμα: 1 - 2
     

Θέλετε να επεξεργαστείτε εικόνες; Να αφαιρέσετε υπόβαθρο ή να συνθέσετε 2 εικόνες σε 1; Το Pixlr είναι ό,τι χρειάζεστε!
Online πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνων,εντελώς δωρεάν , δεν μας υποχρεώνει να φτιάξουμε λογαριασμό ή να δώσουμε τα στοιχεία μας και μπορούμε να επιλέξουμε ως γλώσσα τα ελληνικά!
Απλά ανεβάζουμε μια φωτογραφία και αρχίζουμε να την επεξεργαζόμαστε με το πλήρες σετ επαγγελματικών εργαλείων του.

 
     
Καταγραφή οθόνης !!    
Θέλετε να δώσετε οδηγίες οπτικοποιώντας ταυτόχρονα;
Το Screencast-o-Matic είναι η πρώτη εφαρμογή για screen cast που τρέχει μέσω του ίντερνετ.Στη free version μπορείτε να δημιουργήσετε videos διάρκειας μέχρι και 15 λεπτών χρησιμοποιώντας ή και όχι τη webcamera σας. Μόλις τελειώσει η εγγραφή μπορείτε να δημοσιεύσετε το video στο YouTube, στο screen-o-matic.com ή να το αποθηκεύσετε σε video file (mp4, avi, flv) στον υπολογιστή σας, όπως και να κάνετε εγγραφή σε full HD ποιότητα (1280×720) χωρίς καν να δημιουργήσετε λογαριασμό στο site.
Επιπλέον το Screencast-o-Matic θα μεγαλώσει το μέγεθος του κέρσορα και θα του προσθέσει έναν κύκλο σε κάθε κλικ έτσι ώστε να μπορέσουν να το παρακολουθήσουν καλύτερα  τα άτομα που βλέπουν το βίντεο.
Μειονέκτημα είναι ότι τα videos θα εμφανίζουν το watermark της Screencast-o-matic.
 


παράδειγμα:1

     

Email μιας χρήσης !!

   
Χρειάζεστε mail μιας χρήσης για τους μαθητές σας ώστε να εγγραφούν σε μια σελίδα ή να συμπληρώσουν κάποια φόρμα; Χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε όνομα θελετε και δώστε μια διεύθυνση email από το mailinator χωρίς να ανησυχείτε για spam (π.χ. mary@mailinator.com)
Δεν χρειάζεται εγγραφή ή συνθηματικά! Απλά χρησιμοποιείτε ένα γραμματοκιβώτιο, το οποίο όμως είναι δημόσιο .
Τα γραμματοκιβώτια καθαρίζονται κάθε μέρα οπότε τα μηνύματά που λαμβάνετε στο mailinator θα χαθούν.
Δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το mailinator για να στείλετε κάποιο μήνυμα (μπορείτε όμως να προωθήσετε κάποιο εισερχόμενο μήνυμα)